Private Residences

Treetop Residence

White Gum Valley, WA

A 2 storey timber addition to an existing cottage for a large family of seven. The house nestles amongst gum trees with massive sliding doors opening in every direction to the garden.

The design was developed in close partnership with the clients, who found themselves unintentionally owner builders within weeks of commencing the build. The aim was to create a calm, garden pavillion for the growing family in an environmentally conscious manner.

The house is passive solar and and many of the features such as the solid cedar doors were made by the client himself. All the finishes are low toxic and environmentally sensitive. The roof hosts a 3 kw photovoltaic panel system and looks like it might fly off if not for the steel rods holding it down.

Client Confidential
Location White Gum Valley, WA

Shannon Residence

White Gum Valley, WA

A 200m2 addition to an existing 2 room heritage, brick cottage. The addition has been built from massive limestone blocks 1m x 300mm in size, tying it into the geology and cultural heritage of the area.

Inspired by the modernist, concrete block architecture of Heidi Gallery in Melbourne, the clients had clear ideas about what their house should look like. Sparse, strong and clean. A very cost effective build, the design saves in some areas in order to afford extravagance elsewhere.

The passive solar extension incorporates a series of massive limestone piers down its northern length creating a monumentality on the domestic scale.

Client Confidential
Location White Gum Valley, WA

Kathleen Street Residence

Cottesloe, WA

This renovation attempts to open up a cramped Californian bungalow into a light filled, airy space by removing walls and inserting windows.

The house was punctured along its northern length to allow improved solar access. Walls were removed and openings filled to create a light filled, flexible space for a retired couple. Taking the internally focused plan and connecting it to the new outdoor area and garden.

The house was one of the first in the area to incorporate a photovoltaic panel system; it uses recycled and plantation timbers, along with low VOC finishes.

The native garden designed by Kirsten at the front of the house won Cottesloe’s Native Garden of the Year upon its completion.

Client Confidential
Location Cottesloe, WA

Artist’s Residence

Gnarabup, WA

The Artist’s house is an extensive renovation and addition to an existing concrete house on a spectacular but difficult site overlooking the Indian Ocean.

The 140m2 addition was designed as 2 wings extending from the rear of the house creating a new entry through a sunlit grassed courtyard. The owners are passionate surfers, and each part of the house frames different views of the surf break beyond.

The new timber volumes clutching onto the existing concrete structure are offset from one another to ensure maximize northern sunlight to the art studio, sheltered from the prevailing winds.

Client Confidential
Location Gnarabup, WA

Strickland Park Residence

Nedlands, WA

A renovation to a 1906 timber farmhouse and the addition of 120m2 of space in a similar style to the original building.

The addition to the original house is intentionally hidden from the street. Modestly sitting far back on the site, opening the length of the building to the northern garden and its light. Two wings extend to the rear of the property, creating a private courtyard separating the new bedroom wing from the living room wing while providing both areas with passive solar orientation.

Client Confidential
Location Nedlands, WA

Basement Studio Apartment

Belleview Hill, NSW

A wonderful response to the high property prices of Sydney, this small studio apartment was built in an unused basement at a family home in Belleview Hill.

The existing 2 storey house sits on a large, steeply sloped site. The result of the difficult site, the basement was an under-utilised space with a lovely north facing outlook over the large, leafy garden.

With his mother living in the existing house, the son owner-built the 70m2 studio